Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Türkiye’nin, gölgesi kendi sınırlarının ötesine taşan bir ülke olduğunu belirtti.
“3’üncü Uluslararası Aksaray Sempozyumu” kapanış töreninde konuşan Rektör Şahin, imparatorluk bakiyesi bir ülke olan Türkiye’de farklı renklerin bir arada yaşadığını, bunun bazen “mozaik” şeklinde tarif edildiğini, ancak “ebruli” ifadesinin çok daha sıcak olduğunu kaydetti. Ebru’da farklı renkler olmakla birlikte, ahenkli bir geçişin de söz konusu olduğuna dikkat çeken ASÜ Rektörü, “Çok sayıda ülkede şehitliği olan bir ülkeyiz ve fedakâr bir ecdadın torunlarıyız. Biz, bu gerçeklere göre çalışmalarımızı planlıyoruz. Göreve geldiğimizde 400 civarında yabancı öğrencimiz vardı. Bugün, 41 farklı ülkeden bin 350 yabancı uyruklu öğrencimiz var. Hedefimiz, 2023 yılına geldiğimizde, mümkünse her dört öğrenciden birisinin farklı ülkelerden olmasıdır” dedi. Gerçekleştirilen sempozyumu önemsediklerini ve ileriki yıllarda Aksaray’ın tüm ayrıntılarına dair önemli bir külliyatın ortaya çıkacağını söyleyen Şahin, “Bir yere âşık değilseniz başarılı da olamazsınız, mutlu da. Göreve geldiğimiz andan itibaren, yaşadığımız şehre dair iz bırakacak çabaların içinde olduk. Sempozyum da bunlardan birisi. Aksaray’a âşık şekilde çalışıyoruz. Aksaray’ın tüm detaylarını, bilimin evrensel ölçeği içerisinde akademinin yararlandığı bir kaynağa dönüştürmeye çalışıyoruz. Bu sempozyum ilerledikçe ortaya ciddi bir külliyat çıkacak” dedi. Şahin, etkinliğin düzenlenmesine katkı sunan tüm kurumlara ve çalışanlarına da teşekkür ettiklerini vurguladı.
Sempozyumun kapanış oturumunda Prof. Dr. Necmettin Aygün “Aksaray’ın Yönetimi ve Yönetimde Ateşoğullarının Etkinliği,” Doç. Dr. Sırrı Hakan Kırımlı ise “Aksaray’da Kırım Tatarlarının Yerleşimi” başlıklı sunumlarını yaptılar. ASÜ Rektörü Şahin, sunumların ardından akademisyenlere plaket ve belge takdiminde bulundu.